Depression
Håbløshed og energiforladthed er kernesymptomer, hvis du er ramt af en depression. Alt synes gråt i gråt, du kan ikke rigtig tage dig sammen til noget, og ting, der tidligere gav dig glæde, føles ligegyldige.
Der er forskel på at være ked af det og f.eks. sørge over en afdød og at være deprimeret. Hvis du er deprimeret, vil du typisk opleve en mere omsiggribende håbløshed, du kan opleve en slags følelsesmæssig lammelse – at du ikke rigtig føler noget mere. Typisk kan du heller ikke overkomme det, du plejer, på arbejdet og derhjemme. Depression kan opstå i forbindelse med stress.
Hvad er der galt med mig?
Hvor går grænsen mellem at være ”almindeligt” ked af det og deprimeret? Det kan være svært selv at gennemskue, hvad det er, der sker med én, så søg hjælp, så snart du bliver opmærksom på, at noget er galt.
Sådan kommer du videre
Jeg kan hjælpe dig med at afklare problemet, og sammen bryder vi den onde cirkel og finder vejen ud af depressionen.
Tegn på depression
- Håbløshed – selv de mindste ting forekommer uoverkommelige
- Søvnforstyrrelser: Mange opvågninger, problemer med at falde i søvn igen
- Energiforladthed
- Nedsat appetit
- Koncentrationsbesvær
- Tvangstanker og selvbebrejdelser
- Nedsat lyst til sex og socialt samvær
- Selvmordstanker
Angst
Nervøsitet, anspændthed, uro og følelsen af ikke at kunne slappe af og være sig selv er typiske symptomer på angst. Men angst kan have mange udtryk: Fra deciderede panikanfald, hvor hjertet galopperer af sted, og du tror, du skal dø, til angsten for at rødme eller svede og en overoptagethed af, hvad andre tænker om dig.
Er det ikke normalt at bekymre sig?
Mange kender til at være bange for f.eks. edderkopper og mørke, øde gader. Det behøver der ikke at være noget usundt i. Så hvordan ved du, om din angst er behandlingskrævende? Kropslige symptomer, undgåelsesadfærd og angst for angsten er alt sammen tegn på, at du skal gøre noget ved din angst.
Hvorfor har jeg angst?
Hver femte dansker rammes på et tidspunkt i livet af angst, kvinder oftere end mænd. Nogle psykiatere kalder det ligefrem en folkesygdom. Vi er alle sammen født med en kamp/flugt-refleks, men nogle er født med et særligt vagtsomt anlæg. Flere ting spiller ind: Kombinationen af arv, livsomstændigheder og det pres, du evt. udsættes for er afgørende for, om du udvikler angst. Angst optræder ofte i forbindelse med stress.
Sådan kommer du videre
Heldigvis er der gode behandlingsmuligheder. Gennem kognitiv terapi lærer du at forstå, hvad det er, der udløser angsten – og efterhånden lærer du at respondere anderledes. Jo før du kommer i behandling, jo bedre.
Tegn på angst
- Hjertebanken eller deciderede panikanfald
- Sveden og rødmen – og en bekymring for, om andre kan se det
- Nervøsitet, anspændthed og uro
- Tankerne kredser om angsten
- Din angst har udviklet sig til angst for angsten. ”Bare det ikke kommer, når ..”
- Du overreagerer på bestemte oplevelser
- Søvnforstyrrelser
- Du isolerer dig i stigende grad